dilluns, 5 de setembre del 2016

Syntrichia papillosa: una petita molsa que sovint passa desapercebuda

Hi ha algunes molses que, tot i ser força comunes a moltes comarques, passen desapercebudes degut a la seva mida molt reduïda. Una d'aquestes espècies és Syntrichia papillosa.
 
Es tracta d'una molsa força comuna a moltes comarques, que es fa sobre escorçes de diverses espècies d'arbres com oms (Ulmus minor, U. glabra), roures (Quercus pubescens, Q. petraea...), alzines (Quercus ilex) o suros (Quercus suber). Falta o és més aviat rara a les comarques més àrides del sud i oest. Com a bona molsa epífita que és, necessita la presència d'arbres per poder créixer.

Detall de la planta, amb nombroses gemmes globoses sobre els fil·lidis joves. S'aprecia també que els marges dels fil·lidis són incurvats prop de l'àpex.

Com totes les espècies del gènere Syntrichia, es caracteritza per tenir dues àrees de cèl·lules hialines a la base dels fil·lidis, que tenen forma espatulada (més ampla prop de l'àpex) i amb el marge en forma còncava a la part superior). Però el caràcter que millor ens serveix per identificar aquesta espècie a camp és la presència d'un gran nombre de gemmes de reproducció vegetativa, que es troben a sobre dels fil·lidis joves; aquestes gemmes ajuden a la dispersió de l'espècie en distàncies curtes; per aquest motiu, els troncs on viu sovint queden ben recoberts per les gespes d'aquesta molsa.

Gespa de Syntrichia papillosa, sobre un tronc de roure (Quercus pubescens) a les Gavarres (Cassà de la Selva, Gironès)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada